maandag 19 januari 2009

Waarom Coca Cola Zero je moeder niet dunner maakt

Bij de supermarkt was gisteren een lange rij, dus om de tijd door te komen mijmerde ik wat over de raadselen van het universum terwijl de klant voor me zijn boodschappen op de band zette. Maar ineens werd ik alert, want hij had iets interessants gekocht: Coca Cola Zero.

Coca Cola Zero lijkt een triomf van de scheikunde – en dat is het ook. Het vergt veel chemische slimheid om stoffen te bedenken die net zo smaken als suiker, geen calorieën bevatten, en waarvan je niet dood neervalt. Maar door de slanke meisjes van de Cola-reclame (die volgens mij helemaal geen cola drinken, maar leven op een dieet van spa en rijstwafels) wordt ook gesuggereerd waarom dat zo handig is: namelijk, dat je er slank van wordt. Nu is coca-cola een Amerikaans bedrijf, en Cola zegt nergens dat je van Coca Cola Zero slanker wordt, alleen dat er geen suiker inzit. Maar het is nogal logisch dat mensen denken dat Coca Cola Zero handig is als je van cola houdt en je wilt afvallen. Je krijgt minder calorieën binnen, dus je wordt minder dik. Da's toch logisch?

Nou zijn er van Coca Cola Zero twee lessen te leren. Allereerst waarom veel bedrijven als Coca Cola het doen klinken alsof hun produkten je slanker maken, maar het nergens op hun website opschrijven, en ten tweede dat iets dat logisch lijkt helemaal niet waar hoeft te zijn. Maar daar kom je vaak pas achter als je het gaat onderzoeken.

Wat Coca Cola heeft gedaan met Coca Cola Zero is suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Maar word je inderdaad dunner als je in plaats van suiker kunstmatige zoetstoffen eet? De onderzoekers Susan Swithers en Terry Davidson op de Purdue Universiteit in Amerika hebben dat uitgeprobeerd op ratten (zie het tijdschrift New Scientist, 16 februari 2008). Eén groep ratten kreeg vijf weken lang yoghurt met suiker, een andere groep ratten (de 'Zero-ratten') yoghurt met kunstmatige zoetstof. Verder mochten de ratten zoveel eten als ze wilden. Niet verbazingwekkend was dat één groep ratten na vijf weken zwaarder en vetter was geworden. Het was wèl opvallend dat dat de Zero-ratten waren!

De onderzoekers denken dat dat komt omdat de hersenen van de zero-ratten op een gegeven moment gingen denken “hé: dit is wel zoet, maar levert heel weinig energie. Kennelijk levert eten minder energie op dan we dachten, en moeten we meer eten om voldoende naar binnen te krijgen” Als je een “suiker-rat” een stuk chocoladepudding gaf, at die rat na afloop minder (net zoals jij geen trek meer hebt in bietjes als je een hele chocoladepudding hebt opgegeten) maar de “Zero-ratten” aten veel meer na de pudding, omdat ze geleerd hadden dat iets wel zoet kon zijn, maar zo weinig energie had dat ze meer moesten eten.

Als Coca Cola echt zou willen bewijzen dat Coca Cola Zero slanker maakt kunnen ze niet alleen zeggen dat er geen suiker inzit, maar ook een aantal mensen vijf weken lang elke dag een paar glazen Coca Cola Zero of normale Coca Cola laten drinken, en kijken welke mensen na afloop slanker of dikker zijn geworden. Maar dat is duur en dat zou wel eens dezelfde uitkomst kunnen hebben als met de ratten – en niemand zou dan nog Coca Cola Zero kopen. Dus laat Coca Cola het maar bij “geen suiker, fantastische smaak”. Als je Coca Cola Zero lekker vindt en dikker wil worden, moet je het vooral kopen. Maar als ik zelf zou willen afvallen, zou ik toch gewone Cola kopen. Of gewoon iets vaker water drinken...



het artikel (Engels) http://www.newscientist.com/article/mg19726435.500-sweetener-may-be-worse-for-dieters-than-sugar.html

7 opmerkingen:

  1. Dit is toch te sneu voor woorden..

    Als je Coca-Cola Zero drink en er verder niet extra naast gaat eten/drinken dan kom je er niet van aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad,
    cola zero bij een gebalanseerd dieet werkt prima.
    Enige vergissing dat men soms maakt is door te denken dat je minder kcal binnen krijgt van drinken, ze dit dan bij kunnen eten.
    Ik ben na mijn dieet om af te vallen over gegaan naar bijhouden, en van coca cola zero kom ik geen gram aan tot tegendeel van de echte cola vol suikers.
    Wel is het zo dat cola met suikers beter vult, maar wanneer je de aanbevolen 2 liter drinkt per dag heb je daar geen last van.
    Over cola zero en allerlei zero versies word altijd gezeurt,
    maar crystal clear komt op precies het zelfde neer en daar is men positief over.
    Probeer gewoon alles dat je iets lijkt, en als je merkt dat je er niks van aan komt gewoon zorgeloos door blijven gaan.
    Mocht wel gebeuren, is er gewoon sprake van afhaken.
    Door dat je het product dan ineens niet meer neemt, is het er ook zo weer af.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus van Coca Cola Zero val je niet af maar kom je ook niet aan. Wat een waardeloos artikel, aanraden dat je beter gewonnen Coca Cola kan drinken (waar je wel dik van wordt). Het ligt gewoon aan je eigen eet en drink gedrag, het heeft niks te maken met de zoetstoffen die erin zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad, als je gewoon op je calorieen let kom je zowieso niet aan daarom is het makkelijker erop te letten als je al zero drinkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, onzin dus. Ik zit op en calorie beperkend dieet en naast liters water en/of groene thee heb ik af en toe gewoon trek in een glaasje frisdrank bij een film. Dan neem ik zero ipv normale cola. Het is vervolgens je eigen verantwoordelijkheid als je erbij gaat snaaien. Zolang je dat niet doet kom je echt geen gram aan van cola zero.

    BeantwoordenVerwijderen