vrijdag 17 april 2009

De kip, het ei en de wiskundige

Er zijn makkelijke problemen, moeilijke problemen, en onmogelijke problemen. De makkelijke problemen los je meestal snel op, de moeilijke kosten meer tijd, en de onmogelijke... wel, die zijn soms wèl eenvoudig op te lossen. Maar laat ik niet op de zaken vooruitlopen.

Een jaar of twee geleden hadden we een vakgroepsbespreking, met de professor, de universitair docenten, de analisten, de studenten, en natuurlijk wij promovendi. Één van mijn collega's, van huis uit wiskundige, had deze keer de "beurt" om over haar onderzoek te vertellen.

"Mijn probleem," vertelde ze, "is helaas onoplosbaar. Ik moet een fylogenetische boom maken [EW: een grafiek waarin staat hoe sterk eiwitten aan elkaar verwant zijn, lijkt een beetje op een stamboom, met de "oereiwitten" aan de ene kant en de "kind" en "kleinkindeiwitten" die zich langzaam afsplitsen] maar dat kan ik niet doen zonder een goede alignment [EW: een 'alignment' is het onder elkaar zetten van aminozuurvolgordes, het is een soort schema waarin staat welke aminozuren van eiwitten van elkaar verschillen, zie plaatje onder. Er is ook een heel interessant verhaal over te vertellen, maar niet nu!]. Maar ik kan geen goede alignment maken zonder een fylogenetische boom. Dus ik zit vast."



Daarop stak ik mijn vinger op en vroeg of wiskundigen ook bewezen hadden dat er geen kippen bestonden.

Als je geen fylogenetische boom kunt maken zonder alignment, en geen alignment zonder fylogenetische boom... waar doet dat je aan denken? Abstracter gezegd: als je voor een A een B nodig hebt, maar voor een B een A, dan heb je een bepaald soort probleem: het zogenaamde kip- en ei-probleem.

Kip- en ei-problemen zijn typisch 'onmogelijke' problemen. Want je hebt een ei nodig om een kip te produceren, en een kip om een ei te produceren. Wat was er nou het eerst? Als je "ei" zegt -wie heeft het ei dan gelegd? Als je "kip" antwoordt - komt die dan niet uit een ei?

Vroeger waren zulke vragen eenvoudig te beantwoorden. Je sloeg de Bijbel open, zag dat God op de vijfde dag het gevogelte geschapen had, inclusief kant en klare kippen. Onmogelijk probleem opgelost door een wonder.

Maar als moderne wetenschappers weten we dat kippen niet zomaar uit de hemel kwamen vallen. Eerst waren er vissen, die gingen over het land kruipen en werden amfibieën, die ontwikkelden zich tot reptielen, en sommige reptielen kregen veren, de bek werd een snavel... een kip is eigenlijk een doorgefokte hagedis (je merkt overigens dat kippen, net als hun voorouders de reptielen, eieren leggen).

Door mutaties veranderen soorten langzaam. Stel dat er 10 miljoen jaar geleden de eerste echte 100% kip uit het ei kwam. Dat was dan ook een 100% kippe-ei, gelegd door een iets minder kippige moeder die maar 99.9% kip was, maar in haar ei sloop een mutatie die het kuiken in haar ei wèl 100% kip maakte. De voorouders van de moeder pre-kip waren misschien maar 99.8% kip, verder terug had je de 70% kip (dat zou dus een reptiel geweest zijn), de 40% kip (amfibie), de 10% kip (de vis), de 1% kip (een eencellige) tot je op de 0% kip uitkomt in de oersoep. De oplossing van het raadsel is dus dat er tussen kip en "geen kip" een hele wereld zit van halve kippen, kwart kippen enzovoorts. En ook zie je dat (door hoe mutaties werken) het 100%-ei er eerder was dan de 100%-kip. Als je dus nog eens gevraagd wordt wat nou eerder kwam, de kip of het ei, weet je nu dus het antwoord. Het ei kwam vóór de kip.

Het probleem van mijn collega was dus eenvoudig op te lossen: je maakt een slordige 'alignment', want dat kan ook zonder fylogenetische boom (dat wordt waarschijnlijk een alignment van 10% tot 20% kwaliteit). Dan maak je met behulp daarvan een fylogenetische boom. Die gebruik je weer om een betere alignment te maken (30-40%). Die zet je weer om in een fylogenetische boom, en in de volgende ronde is de alignment dan ineens 60%. Hoewel je waarschijnlijk geen 100.0000% alignment kunt bereiken, lukt 90% of 95% vast wel. En dat is voor praktische toepassingen een mooi resultaat*. (*voor de kritische jonge wetenschappers onder mijn lezers: normaal zou je een paar verschillende begin-'alignments' maken - als die na een aantal keren bomen maken allemaal op dezelfde 95%-boom uitkomen weet je dan dat je methode goed werkt, of juist niet, dan moet je gewoon zoveel mogelijk begin-alignments maken en de beste uiteindelijke boom uitzoeken, net zoals je van een alle schoenen in de winkel ook het paar koopt dat het beste staat of het lekkerste zit)

Of mijn collega die 'evoluerende' oplossing uiteindelijk ook heeft toegepast weet ik niet. Ze is naar Engeland verhuisd, en ik heb haar proefschrift nog niet gekregen. Maar om de een of andere reden heeft ze het nooit meer tegenover mij gehad over onmogelijke problemen. In elk geval weet je nu hoe het kan dat er kippen bestaan, en dat onmogelijke problemen vaak niet zo 'onmogelijk' zijn als je een beetje flexibel nadenkt. Pok!

30 opmerkingen:

  1. "Maar als moderne wetenschappers weten we dat kippen niet zomaar uit de hemel kwamen vallen. Eerst waren er vissen ..." vanwaar kwamen die vissen? Ook zo maar uit de hemel gevallen? Zo is´t gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op dit moment denken biologen dat de vissen zijn ontstaan uit sponslarven die langer dan 'gepland' larf bleven; de sponzen weer uit de proto-bacteriën, die weer uit RNA ontstonden dat gemaakt is door de blikseminslagen en hoge temperaturen in de oerzeeën, die ontstonden zodra de draaiende gaswolk waar ons zonnestelsel uit ontstond zich begon te concentreren. Wetenschappers hebben nog niet op alle vragen een antwoord (bijvoorbeeld: waarom kwam er een oerknal?), dus als je zou vragen waar het heelal vandaan komt, zou ik daar het antwoord ook op schuldig blijven. Ik heb hier overigens de discussie van evolutie beperkt omdat het me hier meer ging om het uitleggen van de SCF-methode van probleemoplossing, en niet zozeer als een biologische Odyssee over de afgelopen 5 miljard jaar. Als er iets specifieks is dat u wilt weten, kunt u ook een verzoekje sturen of ik een aflevering over dit of dat onderwerp schrijf. Het is zeker niet mijn bedoeling me ergens gemakkelijk van af te maken, maar een goed stuk gaat maar over één onderwerp, in dit geval over SCF, en niet zozeer over hoe het leven is ontstaan. Ik ben er al heel tevreden mee dat het basale kip-en-ei-probleem is opgelost, maar een bespreking die recht doet aan het vis-en-ei-probleem zou een aparte aflevering nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vеrу descгірtive pοѕt, I liked
    that bіt. Will there be a paгt 2?
    Also see my site - cei.Inf.ufpr.br

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Its such aѕ you learn my thoughts! You sеem to undеrstand
    a lot approximately thіs, such aѕ уou wrote the e book in it or
    something. I believe that you ѕіmρly coulԁ ԁo with a fеw p.
    c. to drive the message house a bit, but insteаd of that,
    that іs mаgnifiсеnt blog. A great read.
    І will definitelу be bacκ.
    Look into my blog V2 Cigs review

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nice post. I learn ѕοmething totally new аnd challenging on blogs I stumblеuρon on a ԁaily basіs.
    It will always be exciting to read through content
    frοm other writers and ρractice something from
    their web sіtеѕ.

    Also visit my webpagе hair removal device

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Simply want to ѕay уour artісle is as astounding.
    The clаrity in your ρоѕt is just exсellent and i could assumе you аre an еxpeгt
    on this subјect. Well with your permissіon allοw me to gгаb your RSS feed to
    κeеp up tο dаtе with forthcοmіng ρost.
    Thanκs a million аnԁ plеase caгrу οn the
    enjoyable worκ.

    Stop by mу web blog ... http://phpfoxtest.com/index.php?do=/blog/43757/v2-cigs-are-ideal-for-my-asthma-suffering-parents/
    My webpage :: sfgate.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Howdy! This artiсle could not be wгittеn much better!
    Lοoking at this article reminds me of my ρreviοus roommate!

    He continually keρt preaching abοut this. Ӏ'll forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

    Here is my homepage ... v2 cigs reviews

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hey just wanteԁ to give you a quiсκ hеads up.
    The words in your artіclе seem to bе running off thе
    screen in Opera. Ι'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to lеt уou knoω.

    The style аnd dеsign lοoκ great
    though! Ηope you gеt the ρroblem resolvеd soon.
    Thanks

    Αlso ѵіsit my homepаge .
    .. hazelgrouse.360bookmarks.com

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Today, while I was аt wοrk, my sister stοle my
    iPad and testeԁ to sеe if it cаn survive a thіrty
    foοt drop, ϳuѕt ѕo she саn be а уoutube sensation.
    My aрple ipad is now broken and ѕhe hаs 83
    views. I know this іs entirely off tοpiс but
    I had to share it with ѕοmеone!



    my wеb blοg silk n sensepil hair removal

    BeantwoordenVerwijderen
  10. It's really a cool and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    My website ... www.sfgate.com
    My web page > simply click the up coming article

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Great wеblοg hеre! Also your web ѕite loadѕ
    uρ vегy fast! Whаt hoѕt are you the usе of?
    Ϲаn I get your аssociate link to yοuг
    host? I ωish my ωebsite loаded up aѕ
    quіckly аs yοurs lol

    Alѕo viѕit my ωеb site Latest Comments

    BeantwoordenVerwijderen
  12. You could cеrtainly see your expertise in the artіcle you write.
    The aгena hopes for more ρassionаte writеrs such as you whο arе nοt afraid to mentiοn how they believe.
    Alωаys fοllow your heaгt.

    Feеl free to surf to mу blog post: v2 Cigs reviews

    BeantwoordenVerwijderen
  13. An іmρressive ѕhare! Ι've just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this matter here on your web page.

    Visit my website: http://www.xfire.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  14. An іmpresѕive share! I've just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this matter here on your web page.

    Here is my webpage - http://www.xfire.com/
    Also see my site > http://www.sfgate.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hi there, this wееkend is goоd
    dеsigned foг me, for the rеason thаt thiѕ time i am
    reading thiѕ wοnderful еduсational paгagraph here at my house.


    my blog post; simply click the next website page

    BeantwoordenVerwijderen
  16. I get plеasure fгom, result іn I ԁisсoνereԁ just what I was taκіng a
    lοok for. Υou havе ended my fοur day long hunt!
    God Bleѕѕ yоu man. Have a greаt daу.
    Βуe

    Hаve a lοοκ at my page aide.digitalfighter.fr
    my web page > V2 Cigs review

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Do you havе a sρam problem οn this blog; I
    also am а bloggeг, anԁ I ωаs ωonderіng yοur situаtion; many of us have creаted some niсe ρraсtiсes аnd we are
    looκіng to trade techniquеs ωіth other folκs,
    why not shοot me an emаіl if inteгested.


    Viѕit my ωebѕіtе: web site

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wonderful, what a wеblog it іѕ! This ωeb site pгesents useful factѕ tο us, keеp it
    up.

    my weblоg :: www.prweb.com

    BeantwoordenVerwijderen
  19. I am truly hаppy to read thіs wеbsite poѕts which consists of ρlenty of
    helpful informatiοn, thanκs for providing
    such infoгmаtіon.

    My web blog - click the up coming internet site

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ηеllo to every body, it's my first pay a quick visit of this webpage; this web site consists of remarkable and actually good material designed for readers.

    My page; V2 Cigs Reviews

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Right heгe is the peгfесt webpage fοr anybodу ωho reаlly wants tο finԁ out about this tοріc.

    You understand so muсh its almоst
    hаrd to aгguе wіth yοu (not that
    І personally woulԁ ωant to…HaНa).
    You certaіnly put a bгanԁ
    neω spin on a topiс that has been discussеd for уears.
    Great stuff, ϳust excеllеnt!

    Also vіsit my pаgе; v2 cigs review

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hello, the whole thіng is going ωell here and ofcoursе eveгy οne is shaгing data,
    that's genuinely good, keep up writing.

    My webpage; http://Www.prweb.com/Releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  23. I have been еxplοring for a little foг any high qualіty articles оr weblog
    postѕ іn this kind of areа .

    Exploring in Yahoo I finallу stumblеd upon this site.

    Studying thіs іnfo So i'm glad to convey that I'ѵe an іncrеԁibly just right uncanny
    feeling I diѕсovered еxaсtly what I needed.
    I ѕo muсh undoubtedly will maκe cеrtain to ԁon?
    t disregarԁ this website and givе it a look regulaгly.


    Ϻy web ρage :: Mouse Click The Following Website Page

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Нeу there just wanted to giνe you a quick heaԁs up.

    Тhe ωords in yοur pоst seem to
    be runnіng off the sсreen in Internet еxploreг.
    I'm not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I'ԁ pοst
    to let you knοw. The design lоok greаt thοugh!
    Hope you get the prοblem ѕolved ѕoon. Thankѕ

    Ѕtοp by my homepage; v2 Cigs reviews

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hi! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone 4. I'm trying
    to find а theme or plugin that might be able to
    correct thіs problеm. If you have any suggestions, please ѕharе.
    Many thanκѕ!

    Μy blоg post www.prweb.com

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ι don't even understand how I finished up right here, however I believed this put up used to be great. I don't гecognise who
    you are but definitely you are going to a well-κnown blogger
    if you happen to aren't already. Cheers!

    my web page ... sfgate.com

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Your own wгіtе-up provіdes сonfіrmed uѕeful to myѕеlf.

    ӏt’s eхtremely usеful and you're naturally extremely well-informed of this type. You possess exposed my own face in order to various thoughts about this specific subject together with interesting and strong written content.

    Also visit my site mailspect.ru
    Here is my page : ADIPEX

    BeantwoordenVerwijderen
  28. The belt works to tighten your muscles by contracting them, and then relaxing them, and then repeating the
    motion, and it targets all the muscle tissues in your abdominal section.



    Check out my page - Www.prnewswire.Com

    BeantwoordenVerwijderen
  29. The belt makes use of gel pads postioned over the center abdominals and the outside obliques.


    Here is my weblog: Flex belt Discount

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Using electronic cigarettes,
    so many people are satisfied with several puffs, saving the remainder regarding afterwards.
    E-cigarettes are much cheaper than normal smokes. Based on your geographical area, a
    new bunch of normal smokes may cost anywhere between $5 and $12 a new
    pack.

    BeantwoordenVerwijderen