dinsdag 17 maart 2009

Vingerkijkerij

Vroeger kwam je op de kermis of op straat waarzegsters tegen, die tegen schappelijke tarieven bereid waren je hand te lezen en je toekomst te voorspellen. Zou je lang leven? Rijk worden? Geluk vinden in de liefde? (het antwoord was over het algemeen ja, ja en ja, omdat dat beter was voor de fooi). Sindsdien is handlezen echter in diskrediet geraakt, en weinig sollicitatiecommissies zullen je nog vragen je handpalm naar voren te schuiven om te zien of je ècht zo ambitieus, succesvol en energiek bent als je zojuist hebt beweerd. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er wèl informatie uit je hand is af te lezen, al is dat heel andere dan de oude waarzegsters konden vermoeden.

Ik heb het hier over de wijsvinger-ringvinger-verhouding, ofwel, de lengte van je wijsvinger gedeeld door de lengte van je ringvinger. Voor een gedeelte heeft die ratio te maken met waar je woont (Polen en Finnen hebben andere ratios), voor een ander deel heeft het te maken met of je een man of een vrouw bent; bij mannen is de ringvinger over het algemeen langer dan de wijsvinger, bij vrouwen zijn de vingers even lang of is de wijsvinger zelfs iets langer. Bij Engelse mannen is de ratio bijvoorbeeld gemiddeld 0.98, bij vrouwen 1.

Dat klinkt grappig maar niet zo belangrijk. Immers, je hoeft in de meeste gevallen geen ring-wijsvingerverhouding te meten om te weten of iemand een man of een vrouw is (behalve misschien bij twijfelgevallen als Boy George of Michael Jackson). Maar het interessante is dat niet alle mannen een verhouding van 0,98 hebben, en niet alle vrouwen een verhouding van 1,00. Er zijn mannen met mannelijker (of vrouwelijker) vingers dan gemiddeld, en bij vrouwen is dat net zo. En dat blijkt ook nog iets over die persoon te zeggen.

Zo blijkt dat mannelijke aandeelhandelaren met langere ringvingers (dus een ratio kleiner dan 0,98) succesvoller zijn dan hun collega's met “normale” ringvingers. Voor muzikanten lijkt hetzelfde te gelden. Daarentegen hebben wiskundigen, natuurkundigen en scheikundigen (althans de mannen) ratio's rond de 1. En vrouwen die succesvol zijn in sociale wetenschappen hebben juist weer mannelijke ringvingers.

Maar waarom is dat zo? Waarom hebben vingers wat met je persoonlijkheid te maken? Wel, wetenschappers zijn erachter gekomen dat als je een baby in de baarmoeder bent, je vingerlengte wordt bepaald door hoeveel testosteron (mannelijk hormoon) je in je hersenen hebt. Als je veel testosteron in je hersenen hebt ontwikkel je een “mannelijker” brein, maar dat testosterongehalte zorgt ook voor langere ringvingers. Heb je minder testosteron, dan ontwikkel je een relatief vrouwelijker brein (zelfs als je een man bent!) en krijg je ook “vrouwelijkere” ringvingers.

Die succesvolle wiskundigen, natuurkundigen en scheikundigen hebben dus eigenlijk relatief vrouwelijke hersenen, misschien dat dat helpt omdat vrouwelijke breinen betere verbindingen hebben tussen de hersendelen en dus meer hersengebieden kunnen gebruiken voor de oplossing van ingewikkelde problemen. Aan de andere kant moet je misschien als je socioloog bent juist vooral aggressief zijn om vooruit te komen.

Dat wil overigens niet zeggen dat vingers een ideaal meetinstrument zijn: een “mannelijk” patroon kan betekenen dat je een goede effectenhandelaar bent, of misschien juist een goede sporter, of autistisch bent, of zuidelijke voorouders hebt! Bovendien is de index niet allesbepalend; er zijn vast ook goede mannelijke muzikanten met relatief vrouwelijke vingers, het prenatale testosterongehalte is gewoon een van de vele hulpjes die je hebt, maar je andere vaardigheden spelen zeker ook een rol.

Toch zou ik niet verbaasd zijn als over tien jaar, wanneer je een kantoor binnenstapt voor een sollicitatiegesprek, je naast de verplichte dames en heren in pak ook een oud vrouwtje ziet zitten, met een bonte hoofddoek, grote gouden oorringen en een oude rafelige sjaal. Want mensen kunnen nog zoveel zeggen, vingers liegen niet!




Meer lezen?

http://www.newscientist.com/article/mg19726472.100-review-the-finger-book-by-john-manning.html

http://www.newscientist.com/article/mg18424712.700-career-choice-begins-in-womb.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten